15 dec. 2010

Erika Bjärström från SVT har rapporterat från Cancun. Hon är bland annat en av utrikeskorrespondenterna i dokumentärprogrammet "Korrespondenterna", ett lärorikt program som i gått i några år på onsdagar på SVT2. Höstens Korrespondenterna tog slut för ca en och en halv månad sedan. Jag har följt hennes blogg och vad som skrivit på SVT:s klimatsida. Erikas sista blogginlägg om vad som blivit av i Cancun är bra sammanfattat, om man även läser faktarutan bredvid.

http://svt.se/2.108068/1.2265979/vinnande_strategi_tona_ner_forvantningarna_pa_klimatmotet


Jag har läst flera artiklar om folk som tycker att Cancunavtalen är "Köpenhamn nummer två", odemokratiskt, och utakatastrof för klimatet. Odemokratiskt för att mexikanska ledningen kom fram med texten sent på kvällen den 10:e och för att de körde över Bolivia, konsensus ska annars gälla i FN-frågor. Katastrof för klimatet för att avtalet inte är tillräckligt. De åtaganden som länderna förbinder sig till leder till 3-4 graders uppvärmning enligt artiklarna, och till 750 ppm koldioxid i luften enligt organisationen 350. Att utvecklingsländerna behöver möta, redovisa och verifiera sina utsläpp menar artiklarna kommer vara krävande och kosta pengar, samtidigt som det sätter för stor press på utvecklingländerna. Jag har inte hört någon säga att det är för allas vårt bästa att utvecklingländerna också får krav på sig. Det talas mycket om att det är lönsamt att ställa om för att det blir dyrt att tackla klimatförändringarna, men när det kommer till ansvarstagande för utvecklingsländer blir ide som uttrycker krav elaka egositer som skyller ifrån sig. Ja, ni förstår det svåra i att försöka komma till en lösning där utvecklingländer så väl som Indien, Kina, Brasilien och andra utvecklingsländer är med på ett ambitiöst avtal.

Avtalen är långifrån bra menar de flesta. Men att få över 190 länder att enas om detta som faktiskt blivit av är inte illa. Vi har fyra till tio år på oss att rädda klimatet menar Föreningen Jordens Vänner Belgien, som förlitar sig på Vetenskap. (se förresten filmen där jag fick siffran från http://www.thebigask.eu/the-big-ask-film-clip) När ska ett tillräckligt ambitiöst avtal förhandlas fram, när ska talandet gå till aktion som leder till tillräckliga utsläppningsminskningar för inte nå "för allvarliga klimatförändringar"? (Vad FÖR allvarliga klimatförändringar innebär har man diskuterat sedan UNFCCC bildandes 1992...)

Många frågor, få svar.

Jag vill lämna er med ett positivt filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=SFdpuxUvF3A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar