19 nov. 2010

I morgon bär det av

Elina:

Marie är på väg med tåget till Stockholm. Strax före 18 möter jag henne på centralstationen. Tidigt i morgon går flyget mot Cancun, Mexiko.

För nya läsare här på bloggen, jag och Marie åker genom YClimateAction, som är ett projekt inom KFUK-KFUM. KFUK-KFUM är en del av en av världens första och största internationella ungdomsorganisationer - YMCA.

I fjol var ett 20-tal ungdomar från YClimateAction till Köpenhamn på förra årets FN-klimattoppmöte. Några representanter från YMCA International var också på plats. I år är vi bara två svenskar och tre mexikanska deltagare, varav en är vice ordförande i YMCA International (Fenando) och två är medlemmar i YMCA Mexico. (Mexiko med k på svenska och c på engelska - som svar på en fråga från mamma, och som förtydligande i den här bloggen) Miljöarbetet har fått stort genomslag i YMCA International och YClimateAction har blivit uppskattat och diskuterat på bland annat världskongressen, världsförbundets medlemstidning och även på möten med YWCA. (I sverige är YMCA och YWCA sammanslagna, det är inte organisationerna i de flesta andra länder) Ett klimat"statement" undertecknades under världskongressen i somras. Slutsats: Vårt miljöarbete är uppskattat och vi har ett stort stöd för vårt projekt inom organisationen. Det känns väldigt skönt, men också otroligt viktigt att nu göra allt vi kan för att göra det bästa av den här tiden och sprida vidare vårt miljöarbete inom organisationen samt samarbeta med andra miljöorganisationer världen över, för att tillsammans är bli en stark röst för ambitiösa klimatförhandlingar, i år och framöver.

Syftet med resan är flera:

* Jag och Marie önskar lära oss så mycket som möjligt om klimatförhandlingarna, om vilka frågor som tas upp och hur världen samarbetar respektive inte samarbetar. Kunskaperna tar vi med oss hem och sprider vidare inom organisationen (YMCA, KFUK-KFUM) och vidare till en bredare allmänhet. Detta gör vi (utöver den här bloggen) genom att skriva artiklar och hålla föreläsningar på skolor, i föreningar och i kommuner.

* Starta upp YClimateAction i Mexiko. Jag och Marie kommer att prata om hur vi (gruppen som var till Köpenhamn) har arbetat med miljöfrågor, opinionsbildning och att samarbeta med andra organisationer samt sköta det organisatoriska inom organisationen med förträffar osv. Vi ger tips på hur de mexikanska deltagarna skulle kunna starta upp en verksamhet i Mexiko, hur de kan arbeta lokalt, nationellt och internationellt. Vi sitter inte inne på alla svar, utan kommer berätta om hur det gick till när Elin Lager, Anna Boo med flera startade upp projektet i Sverige och hur hela processen fram till mötet i Köpenhamn gick till. Förhoppningsvis inspirerar vi de mexikanska deltagarna nog för att ett miljöprojekt ska växa fram där, på andra sidan jordklotet.

Kommentera gärna vad jag och Marie skriver, och ge oss tips på vad ni vill veta mer om! Är det någonting som kommer upp i medierna hemma? Hör av er till oss så ska vi se om vi kan få fram svar på era frågor. Vi kommer att omges av människor från olika organisationer från hela världen, som brinner för miljöfrågor och därmed säkert kommer att vilja diskutera frågorna. Så utnyttja oss - fråga och ge oss tips! Ge också gärna förslag på svenska artiklar vi kan läsa, skicka länkar så läser vi dem!

1 kommentar:

Anna Linnéa Persson sa...

Ni får ha det underbart! Lycka till med allt/Skolanna

Skicka en kommentar