29 sep. 2009

Caroline: Ackrediteringar!

Vi har fått världens bästa nyheter från YMCA International!

Tidigare har vi trott att vi bara haft tio platser inne på själva toppmötet, och vi är 16 i gruppen. Detta skulle alltså innebära att alla inte kunde vara med inne where the action is. Nu har dock vår kontakt Janet på YMCA Internationals kontor bekräftat att de har obegränsat (typ) med platser, så att alla vi kommer kunna vara med! Detta är helt underbara nyheter! Vi var också osäkra på vad vi tog på oss för ansvar när vi tog emot ackrediteringarna, det är ju ett ganska stort sammanhang, så vi kanske förväntades vara med 24-7 där inne och missa allt kul som händer utanför, men så är inte fallet heller. Vi kommer kunna varva politiska förhandlingar med forum och annat kul i civilsamhället, plus den stora demonstrationen den 12/12. Överlag känns det som om detta kommer bli helt fantastiskt.

Nästa stora stopp för gänget är IYPM - International Youth Preparatory Meeting for COP-15 den 24 oktober. Detta är en stor förberedande konferens för ungdomsdelegater från hela världen, och vi kommer vara där tillsammans med ett par deltagare från YMCA. Mer info finns här.

Och så lite mer personligt. Jag är medlem i Utrikespolitiska föreningen här i Göteborg och igår hade vi en storslagen gästföreläsare; Margot Wallström. Hon pratade om EU:s roll i klimatförhandlingarna, vilket i och för sig är intressant, men man blir lite pessimistiskt. Margot är vice ordförande i Europeiska kommissionen (ett tag till i alla fall. Vi får se vad Barroso hittar på nu när han fått förnyat förtroende.), en otroligt viktig post, och det känns bra att veta att de åtminstone tar effekterna av klimatförändringarna på allvar, men samtidigt sa hon att EU är beredda att köra på en överenskommelse om en reduktion av utsläppen på 30% om andra hoppar på tåget också. Vad händer om de inte gör det? Efter Obamas lite försiktiga stil i Pittsburgh känns ett sådant avtal så långt borta. EU är en så pass viktig aktör i världspolitiken att vi absolut bör föregå med gott exempel, oavsett vad som händer i Köpenhamn. Det är nästan så att man blir lite ledsen

Margot pratade också om någon känd man som har sagt att klimatet inte kommer förbättras förrän vi slutar prata, tar en spade, gräver ett hål och planterar ett träd. Så ut med er och plantera det där trädet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar