10 nov. 2009

Rapport från IYPM

Ett gäng från Yclimateaction (Caroline, Rebecka, Emma, Elina, Britta, Karin, Stefan, Simon, Elin och Marie) spenderade helgen 23-25/10 i Malmö på en konferens anordnad av LSU;  IYPM (International Youth Preparatory Meeting), vars syfte var att föra samman ungdomsdelegater från hela världen för introduktion till COP-15 mötet, networking och samordning av de olika ungdomsgruppernas verksamhet och syfte. 

Vi anlände till Malmö på fredag eftermiddag då konferensen inleddes med en introduktion till helgen. Resten av dagen användes sedan till olika introduktionspass av COP-15, ungdomsdeltagande och de olika regionala grupperingarna. När vi arbetade i ”pillars” var vi indelade i nordiska delegater, europeiska delegater eller Youth Forum Jeunesse och delegater från söder eller utvecklingsländer. Kvällen avslutades sedan med middag och en biovisning av klimatfilmen Age of Stupid.

Lördag förmiddag hade vi föreläsningar om ungdomsinflytande i FN genom YOUNGO. Eftersom lördagen var Global Day of Action begav vi oss efter lunch till Stora torget i Malmö för en 350-aktion tillsammans med Oleg, representanter från 350-rörelsen i Malmö och en stor grupp som manifesterade genom att cykla från Lund till Malmö. Vi dansade och ropade lite slagord, och tog ett 350-foto från en byggnad. Vi begav oss sedan tillbaka till hotellet för mer arbete i våra ”pillars”, men då LSU-gruppen hade brainstorming om vad de skulle göra med ett utrymme som stod till LSU:s förfogande gick vi åt sidan för att försöka komma fram till vad våra ambitioner och befogenheter var. Vi hade även ett möte med en kvinna Bernadette från WAGGS som arbetat mycket tillsammans med Janet och som tillsammans med henne planerar mycket av The Big Six (världens sex största ungdomsorganisationer) gemensamma verksamhet under COP-15. Hon berättade att YMCA tillsammans med WAGGS ansökt om ett side-event, men att vi inte kommer veta säkert förrän precis innan om vi kommer att få ha det, samt att organisationerna sökt om utställningsmontrar var och en för sig, men att vi kommer att dela om någon får men inte andra. Hon berättade även lite om klimatet inne på förhandlingarna, det kommer vara rörigt, vi kommer inte veta något förrän precis innan, men vi bör komma så förberedda som möjligt och inte vara för snälla. Kvällen spenderades med taco-buffé och discobowling.
Söndagen började med ett pass som hette Open Space: Survival Skills som handlade om möten, hur man skapar en bra ton på möten och hur man själv bäst når ut med sitt budskap. Därfter sammanfattades helgen, man diskuterade hur man skulle gå vidare och avslutade med en lek. Helgen avslutades med att vi packade in oss i två bussar och åkte till Bella Center för att titta på platsen vi, enligt de mer erfarna delegaterna, både kommer hata  och älska  efter ett par veckor i december.

Helgen gav så mycket intryck att det är omöjligt att få ner dem alla på papper. Vi var cirka 80 deltagare från 30 olika nationer över hela världen med lika många olika erfarenheter som det fanns människor. Överlag var stämningen god och jag tror att de flesta lämnade konferensen med förnyad energi och drivkraft att fortsätta arbetet. Vi i Yclimateaction har rätat ut några av våra frågetecken, men har också fått otaliga nya på vägen. Vi har dock insett vilken kompetens det finns att ta del av och har knytit kontakter som kan bli värdefulla längre fram.

Vad vi nu står framför är att utarbeta vårt mål med Köpenhamn, hur mycket vi ska involvera oss med exempelvis LSU eller YFJ, bestämma om vi ska delta på COY (Conference of Youth) innan själva mötet och framför allt etablera mer kontakt med Janet. Vi har insett att hon kommer bli vår livboj i stormen i december.

//Caroline Steen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar