9 dec. 2009

Vad det är?

Den 15 november publicerade jag ett inlägg med ett tre frågor. En av den var hur växthusgaser faktiskt fungerar. Jag har kollat runt lite, men än så länge är Wikipedia min största källa. Wikipedia är självklart bra, men helt ärligt så är det kanske inte den säkraste av alla källor.

Men bara för att dra det lite kort så började hela grejen med växthusgaser och främst koldioxids påverkan på klimatet med en svensk, nobelpristagaren Svante Arrhenius. Han sökte svaret på frågan "Varför uppstod en istid?". Han fann ett samband mellan temperatur och koldioxid i atmosfären. Detta blev dock bestritt av en annan kemigigant, vid namn Ångström och är än idag bestritt av olika forskare. Senare upptäckte man att jorden hade klimatcykler och att istiden inte berodde på enbart koldioxid. Dock är många överens om att koldioxiden gör att de naturliga klimatförändringarna påverkas av i samband med variationer i troposfärens mängd koldioxid.



Vad en växthusgas gör är också värt att nämna i detta sammanhang. En växthusgas är en gas som kan absorbera och utstråla infraröd strålning av en specifik våglängd. Detta gör att värmen stannar i troposfären och därför bidrar till ökad medeltemperatur. Många gaser som består endast av ett atomslag (ex. O2) är inte växthusgaser, CO2 är en växthusgas på grund av dess vibrationsmoment som gör det möjligt för molekylen att absorbera det infrarött ljus.


http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas
http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect
http://en.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius
http://www.lenntech.com/carbon-dioxide.htm
http://environmentalchemistry.com/yogi/environmental/200611CO2globalwarming.html


2 kommentarer:

Elin sa...

Är så glad att vi har en tvättäkta naturvetare i gänget!!

Elin sa...

MINST en =)

Skicka en kommentar