7 dec. 2010

Om man graver ned koldioxiden i marken forsvinner den...

Hall ut denna invecklade mening, en forklaring kommer: CCS - Carbon Capture and Storage kan bli en del av CDM - Clean Development Mechanism. Sverige stodjer detta forslag.

Det ar inte manga emot att CCS blir en del av CDM, sa det ar troligt att det blir sa.

CDM ar en mekanism inom Kyotoprotokollet. Inneborden ar att de rika lander som har utslappsminskningskrav i Kyotoprotokollet, kan gora delar av sina minskningar i andra lander. Det gors genom att de rika landet sponsrar ett klimatvanligt initiativ i det fattiga landet. Exempelvis byggandet av solpaneler eller vindkraft.

CCS innebar att nar en industri slapper ut koldioxid (ex ett kolkraftverk) sa tar man koldioxiden, gor om det till flytande form, transporterar det och graver ner det i marken. BORTA!
Ironi.
Alltsa, utslappet fran industrin minskar, men man graver ned koldioxiden i marken, ungefar som man gor med karnkraftsavfallet. Det "forsvinner". (las, vad hander om det lacker ut igen eller paverkar grundvatten)

Notera att CCS inte galler transportfordon och nar energi anvands utanfor industrierna. Sa i oljekraftverk gar det, men nar sedan oljan anvands i bilen sa slapper bilen ut koldioxidutslapp.

CCS ar omtvistat. De foretag som sysslar med CCS menar att det ar sakert och att CCS maste med i ett avtal nu for att minska utslappen av de existerande fossila industrierna, Greenpeace mfl. menar att det ar mycket osakert och inte ar hallbart, att man maste satsa pengar pa fornyelsebara kallor NU. Greenpeace skriver att manga lander planerar att bygga nya kolkraftverk. Fa redan existerande kolkraftverken kommer fa CCS. Rika lander kommer kunna fortsatta med fossila energikallor. I utvecklinglander kommer det byggas kolkraftverk for att testa mekanismen, alltsa byggs nya kolkraftverk i stallet for att satsa pa fornyelsebara, menar Greenpeace.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar